Po wyleczeniu objawów kandydozy - przetrwalniki grzybów mogą krążyć "uśpione" we krwi ok 2-3 lata i czekać na "dokarmienie" niewłaściwą dietą.
Dieta po wyleczeniu objawów:
1 ETAP (ok 4 tygodnie):
*wprowadzamy 1 porcję nabiału dziennie:
jogurt naturalny, maślanka naturalna, kefir, twaróg chudy lub półtłusty, serek wiejski,
mozarella, ricotta
(należy spożywać z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki, pomidorów, ziół,
płatków owsianych, suszonej żurawiny, ziaren słonecznika, dyni)
*wprowadzamy masło naturalne
*wprowadzamy 1 porcję białego ryżu i mąki kukurydzianej
2 ETAP (ok 4 tygodnie):
* wprowadzamy owoce (1 sztuka lub szklanka drobnych dziennie):
brzoskwinie, truskawki, jagody, maliny, jeżyny, kwaśne jabłka, ananas świeży, agrest
* wprowadzamy nasiona strączkowe (2 x tyg):
groch, fasola, soczewica
* soki warzywno - owocowe z dopuszczalnych owoców
3 ETAP (ok 4 tygodnie):
* wprowadzamy owoce:
banany, czereśnie, gruszki, wiśnie, pomarańcze, morele, nektarynki, śliwki
4 ETAP (dieta tzw. "ogólna"):
* wykluczamy:
- pieczywo, ciasta z białej mąki pszennej
- cukier biały
- słodycze produkowane przemysłowo
- gotowe soki owocowe
- słodzone jogurty, serki
- owoce z puszek
- drożdże - ciasto, bułki, piwo, sery pleśniowe, dojrzewające
- mleko krowie
- grzyby
* dopuszczalne słodycze:
- gorzka czekolada z dobrym składem
- kisiel domowy z mąką ziemniaczaną z owocami
- słodzenie ksylitolem, stewią, miodem
- domowe ciasta i ciasteczka z mąki razowej, kukurydzianej, gryczanej z dodatkiem
płatków zbożowych, owoców świeżych i suszonych, orzechów,
naturalnego kakao, maku.
* używamy często (działanie przeciwgrzybicze):
- cebulę, czosnek
- czystek
- czarnuszkę
- liść oliwny
- żyworódka
- aloes
- kminek
- anyż
- cynamon
- bazylia
- szałwia
- oregano
- majeranek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz