czwartek, 15 grudnia 2016

zupa krem cebulowo - dyniowy

potrawa po wyleczeniu kandydozy - patrz TEN post

Składniki:
- 1/2 kg dyni startej na grubych oczkach (może być mrożona)
- 1/2 kg cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 kg ziemniaków
- liść laurowy
- 6 ziaren ziela angielskiego
- ząbek czosnku posiekany
- olej rzepakowy
- sól, pieprz

Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać dynię, ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać przyprawy i zalać wodą niewiele ponad warzywa. Ugotować do miękkości. Wyjąć ziele i liść, dodać czosek. Całość zblendować, doprawić do smaku.
Podawać z mini grzankami z chleba razowego na zakwasie i prażonym ziarnem dyni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz