czwartek, 15 grudnia 2016

granola piernikowa

potrawa po wyleczeniu kandydozy - patrz TEN post

Składniki:
- 20 dag płatków owsianych
- 10 dag płatków orkiszowych
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 10 dag suszonej żurawiny

Płatki mieszamy z przyprawą. Wlewamy do nich sok wymieszany z miodem i olejem. Dokładnie mieszamy i pieczemy w 160C przez 30-40 minut mieszając granolę co 10 minut by była chrupiąca i się nie przypaliła. Po wystudzeniu dodajemy suszoną żurawinę. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Można podawać zalaną mlekiem roślinnym, jogurtem, do musów "czekoladowych".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz