wtorek, 16 sierpnia 2016

dieta przy leczeniu kandydozy



DIETA PRZECIWRZYBICZA

MOŻNA JEŚĆ:
  • Kiszona kapusta i ogórki (tylko z pewnego źródła, bez drożdży i octu)
  • Bez ograniczeń: sałata, por, brukselka, kalafior, brokuły, seler(korzeń i łodygowy), pietruszka, szparagi, rzodkiew, rzepa, cukinia, bakłażan, dynia, buraki, koper włoski, szpinak, fasolka szparagowa, oliwki, buraki
  • Papryka (pieczona bez skóry)
  • Wszelkie zioła świeże i suszone (suszone mieszanki ziół ze sklepu nie mogą zawierać konserwantów, polepszaczy smaku, drożdży i cukru)
  • Cebula i czosnek (przy problemach można zastąpić czosnkiem niedźwiedzim)
  • Pomidory (przetworzone, obrane ze skórki, surowe po 2-4 miesiącach)
  • Marchew (surowa, gotowana na parze)
  • Suszone pomidory
  • Olej lniany, rafinowany rzepakowy, oliwa z oliwek (wszystkie tłoczone na zimno)
  • Pestki dyni, słonecznika
  • Siemię lniane
  • Migdały
  • Sezam
  • Awokado
  • Ryby (świeże, puszki tylko bez dodatków – wyłącznie z wodą)
  • Jaja
  • Mleko owcze, kozie, migdałowe, kokosowe
  • Jogurt naturalny bez cukru , bez dodatku mleka w proszku (ukryty cukier), tylko z bakteriami Lactobacillus acidophilus lub Bifidobacterium Infantis (nie bakterie jogurtowe – nie są odporne na kwas żołądkowy)
  • Kasza: gryczana, jaglana, pęczak jęczmienny, owsiana, orkiszowa
  • Płatki: owsiane, żytnie, jęczmienne, jaglane, orkiszowe
  • Brązowy ryż
  • Komosa ryżowa
  • Makaron pełnoziarnisty: orkiszowy, żytni, jaglany
  • Otręby
  • Amarantus (ziarno – można mieszać z kaszą i ryżem, ekspandowany – do sałatek, jogurtu)
  • Pieczywo żytnie, orkiszowe na zakwasie (bez drożdży)
  • Cytryny i grejpfruty (w ostrej fazie) – potem mało dojrzałe kiwi limonki, jabłka, pomarańcze
  • Indyk, wołowina, cielęcina, królik, jagnięcina
  • Wędlina bez chemicznych dodatków i cukru
  • Herbaty ziołowe (czystek, koper włoski, pokrzywa, melisa)
  • Woda
  • Świeże soki warzywne
  • Mała ilość ksylitolu
  • Gorzkie kakao
  • Zupy bez wywaru mięsnego

PRODUKTY ZAKAZANE:
  • Słodycze
  • Cukier w każdej postaci (miód też)
  • Kawa, herbata, kawa Inka
  • Węglowodany skrobiowe (ziemniaki - zupy należy gotować bez ziemniaków)
  • Drożdże piekarskie i piwowarskie
  • Pieczywo, ciasto na bazie drożdży
  • Ekstrakty drożdży w przyprawach, gotowych sosach
  • Fermentowane napoje, wino, piwo, cydr, alkohol, sos sojowy, dresingi
  • Fermentowana soja
  • Produkty z octem (ketchup, majonez, przetwory)
  • Grzyby, sos grzybowy
  • Orzechy ziemne i ich przetwory
  • Orzechy
  • Produkty dojrzewające (np. sery)
  • Przetworzone białko roślinne – tofu
  • Suszone owoce
  • Owoce i warzywa przejrzałe
  • Soki owocowe
  • Białko hydrolizowane
  • Wszystko z kwasem cytrynowym, glutaminianem
  • Soda i proszek do pieczenia
  • Gluten
  • Mleko krowie, sery
  • Kiełki (mogą mieć zaczątki pleśni)
  • Kukurydza


ZASADY:
  • Nie przejadać się
  • Pić dużo wody (2-3litry dziennie)
  • Nie smażyć potraw (chyba że zawinięte w pergamin)
  • Gotować na parze
  • Codziennie przyjmować dobre probiotyki (np. Lactibiane, Biopron 9) i jeść dużo błonnika, by bakterie mlekowe się szybciej namnażały
  • Skrapiać olejem rybę i warzywa, dodawać pestki (uprażone na suchej patelni-by usunąć ewentualne zalążki pleśni powstałe w trakcie przechowywania)– poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz