DIETA PRZECIWRZYBICZA
MOŻNA JEŚĆ:
- Kiszona kapusta i ogórki (tylko z pewnego źródła, bez drożdży i octu)
- Bez ograniczeń: sałata, por, brukselka, kalafior, brokuły, seler(korzeń i łodygowy), pietruszka, szparagi, rzodkiew, rzepa, cukinia, bakłażan, dynia, buraki, koper włoski, szpinak, fasolka szparagowa, oliwki, buraki
- Papryka (pieczona bez skóry)
- Wszelkie zioła świeże i suszone (suszone mieszanki ziół ze sklepu nie mogą zawierać konserwantów, polepszaczy smaku, drożdży i cukru)
- Cebula i czosnek (przy problemach można zastąpić czosnkiem niedźwiedzim)
- Pomidory (przetworzone, obrane ze skórki, surowe po 2-4 miesiącach)
- Marchew (surowa, gotowana na parze)
- Suszone pomidory
- Olej lniany, rafinowany rzepakowy, oliwa z oliwek (wszystkie tłoczone na zimno)
- Pestki dyni, słonecznika
- Siemię lniane
- Migdały
- Sezam
- Awokado
- Ryby (świeże, puszki tylko bez dodatków – wyłącznie z wodą)
- Jaja
- Mleko owcze, kozie, migdałowe, kokosowe
- Jogurt naturalny bez cukru , bez dodatku mleka w proszku (ukryty cukier), tylko z bakteriami Lactobacillus acidophilus lub Bifidobacterium Infantis (nie bakterie jogurtowe – nie są odporne na kwas żołądkowy)
- Kasza: gryczana, jaglana, pęczak jęczmienny, owsiana, orkiszowa
- Płatki: owsiane, żytnie, jęczmienne, jaglane, orkiszowe
- Brązowy ryż
- Komosa ryżowa
- Makaron pełnoziarnisty: orkiszowy, żytni, jaglany
- Otręby
- Amarantus (ziarno – można mieszać z kaszą i ryżem, ekspandowany – do sałatek, jogurtu)
- Pieczywo żytnie, orkiszowe na zakwasie (bez drożdży)
- Cytryny i grejpfruty (w ostrej fazie) – potem mało dojrzałe kiwi limonki, jabłka, pomarańcze
- Indyk, wołowina, cielęcina, królik, jagnięcina
- Wędlina bez chemicznych dodatków i cukru
- Herbaty ziołowe (czystek, koper włoski, pokrzywa, melisa)
- Woda
- Świeże soki warzywne
- Mała ilość ksylitolu
- Gorzkie kakao
- Zupy bez wywaru mięsnego
PRODUKTY ZAKAZANE:
- Słodycze
- Cukier w każdej postaci (miód też)
- Kawa, herbata, kawa Inka
- Węglowodany skrobiowe (ziemniaki - zupy należy gotować bez ziemniaków)
- Drożdże piekarskie i piwowarskie
- Pieczywo, ciasto na bazie drożdży
- Ekstrakty drożdży w przyprawach, gotowych sosach
- Fermentowane napoje, wino, piwo, cydr, alkohol, sos sojowy, dresingi
- Fermentowana soja
- Produkty z octem (ketchup, majonez, przetwory)
- Grzyby, sos grzybowy
- Orzechy ziemne i ich przetwory
- Orzechy
- Produkty dojrzewające (np. sery)
- Przetworzone białko roślinne – tofu
- Suszone owoce
- Owoce i warzywa przejrzałe
- Soki owocowe
- Białko hydrolizowane
- Wszystko z kwasem cytrynowym, glutaminianem
- Soda i proszek do pieczenia
- Gluten
- Mleko krowie, sery
- Kiełki (mogą mieć zaczątki pleśni)
- Kukurydza
ZASADY:
- Nie przejadać się
- Pić dużo wody (2-3litry dziennie)
- Nie smażyć potraw (chyba że zawinięte w pergamin)
- Gotować na parze
- Codziennie przyjmować dobre probiotyki (np. Lactibiane, Biopron 9) i jeść dużo błonnika, by bakterie mlekowe się szybciej namnażały
- Skrapiać olejem rybę i warzywa, dodawać pestki (uprażone na suchej patelni-by usunąć ewentualne zalążki pleśni powstałe w trakcie przechowywania)– poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz