- 3 jajka
- 3 łyżki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szkl oleju
- 1/4 szkl wrzątku
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem, dodajemy mąkę z kakao. Następnie dodajemy olej i na końcu wrzątek. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy (np. rózgą). Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy ok. 30 minut w 175°C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
KREM:
- Twarda część mleka kokosowego (tzw. śmietanka)
- Ksylitol (ilość do smaku według uznania)
Dzień wcześniej przygotowujemy mleko kokosowe z 1 litra wody i 200 g wiórków kokosowych według PRZEPISU. Blendujemy wiórki długo aby wyszło jak najwięcej "śmietanki". Po 24 godzinach pozostawienia mleka w lodówce przekładamy powstałą na górze część stałą do miski, dodajemy ksylitol i miksujemy do powstania smug jak w bitej śmietanie.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrajamy na pół, przekładamy kremem i polewamy polewą. Przed podaniem zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
POLEWA:
wykonujemy według TEGO przepisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz