wtorek, 8 listopada 2016

orkiszowa "wuzetka" z kremem z mleka kokosowego

Składniki ( na keksówkę 11x30cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/4 szkl wrzątku
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem, dodajemy mąkę z kakao. Następnie dodajemy olej i na końcu wrzątek. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy (np. rózgą). Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy ok. 30 minut w 175°C. Studzimy w uchylonym piekarniku.

KREM:
  • Twarda część mleka kokosowego (tzw. śmietanka)
  • Ksylitol (ilość do smaku według uznania)
Dzień wcześniej przygotowujemy mleko kokosowe z 1 litra wody i 200 g wiórków kokosowych według PRZEPISU. Blendujemy wiórki długo aby wyszło jak najwięcej "śmietanki". Po 24 godzinach pozostawienia mleka w lodówce przekładamy powstałą na górze część stałą do miski, dodajemy ksylitol i miksujemy do powstania smug jak w bitej śmietanie.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrajamy na pół, przekładamy kremem i polewamy polewą. Przed podaniem zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

POLEWA: 
wykonujemy według TEGO przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz