wtorek, 16 sierpnia 2016

mleko kokosowe

Składniki:
-1 paczka wiórek kokosowych (200g) bez konserwantów (siarki)-np. z Lidla
-1 litr wrzącej wody

Wiórki wsypać do garnka zalać wrzącą wodą. Zostawic do ostygnięcia na minimum 2 godziny. Zblendować, wyłożyc na sitko z gazą nałożone na jakieś naczynie. Gazę złożyć i wycisnąć dokładnie mleko. Zawiniątko ze zblendowanych wiórek wyrzucić. Można by je wykorzystać do jakiegoś wypieku, ale te wiórki są już odtłuszczone przez blendowanie, więc nie ma sensu.
Mleko przelać do słoika i przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
W schłodzonym mleku na wierzchu tworzy się twarda warstwa śmietanki. Można ją rozłupać łyżką i używać samodzielnie lub mieszać z wodnistą częścią mleka i np. podgrzać do owsianki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz