czwartek, 15 grudnia 2016

tarta jaglana z owocami

potrawa po wyleczeniu kandydozy - patrz TEN post

Składniki:

SPÓD:
-  1 szklanka ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko

Blendujemy kaszę z bananem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Powinna wyjść kula. Jeśli ciasto się klei dodajemy mąki. Wyklejamy formę do tarty z podwyższonym brzegiem. Pieczemy 35 minut w 180C.

KREM:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ksylitol do smaku
- dowolne owoce

Kaszę sparzamy wrzątkiem i płuczemy. Wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy pod przykryciem aż pozostanie niewiele płynu. Dodajemy ksylitol, tłuszcz i sok z cytryny. Blendujemy i jeszcze ciepłe wylewamy na wystudzony spód tarty. Na wierzchu układamy pokrojone owoce.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz