czwartek, 15 grudnia 2016

ryż zapiekany z jabłkami i jeżynami

potrawa po wyleczeniu kandydozy - patrz TEN post

Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 4 jabłka
- szklanka jeżyn (np.mrożonych)
- ksylitol
- cynamon
- 3 białka
- 1/2 szkl mleka roślinnego

Ryż gotujemy w 2 szklankach wody. Po ugotowaniu dolewamy mleko roślinne.
Jabłka ścieramy na tarce, dusimy, dosładzamy ksylitolem i przyprawiamy cynamonem, mieszamy z połową jeżyn.
Białka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ryż, owoce, bezę.
Po upieczeniu na bezie układamy pozostałe jeżyny do dekoracji.
Podajemy na ciepło lub zimno.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz