środa, 16 listopada 2016

spagetti orkiszowe z wołowiną

Składniki:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego (passaty)
  • sól, pieprz
  • suszone zioła włoskie
  • posiekana bazylia i oregano
Mięso smażymy krótko na oleju, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę-. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i startą na tarce marchew. Wszystko zalewamy przecierem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posypujemy posiekaną bazylią i oregano.
Podajemy z pełnoziarnistym makaronem orkiszowym spagetti.
Gorący sos możemy włożyć do słoików i zawekować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz