- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1/2 litra przecieru pomidorowego (passaty)
- sól, pieprz
- suszone zioła włoskie
- posiekana bazylia i oregano
Mięso smażymy krótko na oleju, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę-. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i startą na tarce marchew. Wszystko zalewamy przecierem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posypujemy posiekaną bazylią i oregano.
Podajemy z pełnoziarnistym makaronem orkiszowym spagetti.
Gorący sos możemy włożyć do słoików i zawekować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz