środa, 16 listopada 2016

gulasz z cielęciny z warzywami

Składniki:

  • 1/2 kg chudej cielęciny -np.szynki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • posiekany koperek
Z mięsa usunąć ścięgna i błony, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do zamknięcia porów. Dodać posiekany czosnek, ziele i liść laurowy. Wszystkie warzywa pokroić w słupki i dodać do mięsa ( oprócz ogórka kiszonego), chwilę podsmażyć i zalać gorącą wodą tyle aby przykryła mięso. Przykryć i udusić do miękkości. Potem dodać pokrojony w słupki ogorek i jeszcze kilka minut dusić. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem. Sos można zagęścić mąką orkiszową jak ktoś lubi. Świetnie smakuje z kaszą jęczmienną wiejską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz