poniedziałek, 24 października 2016

biszkopty orkiszowe

Składniki ( na 20 sztuk):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
Odzdzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka ubić na biało z ksylitolem, dodać mąkę i chwilę jescze pomiksować. Dodać pianę i delikatnie połączyć z ciastem ( np. mikserem na nawolniejszych obrotach).  Łyżką nałożyć na blachę do pieczenia małe okrągłe porcje ciasta. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika na 175°C i piec 15 minut.

Z tego samego przepisu można zrobić biszkopt do przełożenia np. kremem z awokado. 
Na średnią tortownicę ilość produktów zwiększamy do 3, na blachę do ciast do 5. Pieczemy ok 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz