czwartek, 29 września 2016

powoli gotowana wędlina z indyka

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 duża łyżka soli gruboziarnistej do przetworów
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
Wodę ok. 1/2 litra (jak będzie potem do zalania mięsa za mało to można dolać zimnej przegotowanej) gotować ok 10 minut z solą i przyprawami. Wystudzić i wyrzucić przyprawy. Zalać w szklanej misce przygotowaną solanką mięso podzielone na mniejsze kawałki (takiej wielkości by uformować zgrabne do późniejszego krojenia walce). Mięso musi być całe zanurzone, można je obciążyć talerzykiem. Wstawić na noc do lodówki.
Rano mięso wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zawinąć szczelnie w kawałki rękawa do pieczenia formując zgrabne wałki i obwiązując dokładnie nitką dookoła. Każdy kawałek mięsa oddzielnie. 
Zawiniątka włożyć do garnka z gorącą wodą (bez przypraw) i niedoprowadzając do wrzenia gotować na najmniejszym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie pozwolić wędlinie wystygnąć w garnku.
Po wystudzeniu odwinąć, osuszyć i przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz