sobota, 17 września 2016

domowy serek labneh z jogurtu

Składniki:

  • jogurt naturalny bez cukru
  • sól
Jogurt w dowolnej ilości :-)  posolić do smaku. Wyłożyć na kilkakrotnie złożoną gazę, zrobić z niej sakiewkę i związać gumką lub klamrą. Sakiewkę umieścić na sitku a pod nim miseczkę na ściekającą serwatkę. Wstawić wszystko do lodówki. Raz dziennie można zacieśniać sakiewkę przesuwając klamrę. Odsączać przez kilka dni.
Po 1 dniu otrzymamy serek dobry do smarowania pieczywa lub tostów, do zrobienia tarty lub sosu tzatziki.
Po 2 dniach będzie można z niego zrobić sernik.
Po 3-5 dniach można z niego zrobić malutkie kuleczki posmarowanymi olejem dłońmi , obtoczyć w przyprawach, ziołach np. czosnku niedźwiedzim i zalać olejem rzepakowym lub oliwą w słoiku.

Kuleczki obtaczamy w ziołach wysypanych na talerzyku. Wkładamy do wyparzonego słoika dokładamy np. ząbki czosnku, papryczkę czili, ulubione zioła. Zalewamy olejem ok 2 cm ponad serek.
Jeśli użyliśmy wyłącznie suszonych przypraw i np czosnku to możemy takie kuleczki przechowywać w lodówce do 3-4 tygodni. Ze świeżymi ziołami kilka dni.
Kulki można dodawać do sałatek, pieczonych warzyw, rozsmarowywać na pieczywie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz