piątek, 16 września 2016

orkiszowo-szpinakowe koreczki naleśnikowe

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku bez łodyżek
  • mleko roślinne
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 szkla mąki orkiszowej jasnej
  • sól
Farsz:
  • puszka tuńczyka
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól, pieprz
  • sok z plasterka cytryny
  • 2 jajka na twardo

Zblendować dokładnie szpinak z kilkoma łyżkami mleka. Dodać mąkę, jajko, olej, sól i mleko do odpowiedniej konsystencji. Zmiksować. Odłożyć ciasto na kilkanaście minut. Usmażyć naleśniki. 
Przygotować farsz blendując razem wszystkie składniki. Posmarować naleśniki farszem. Zawinąć w ruloniki i odstawić do lodówki na min. pół godziny. Przed podaniem pokroić w ukośne kawałki.
Koreczki można też z robić z naleśników jasnych. Wtedy na rozsmarowany farsz nakładamy po całości całe liście szpinaku bez łodyżek i zawijamy.
Do koreczków można dekoracyjnie wetknąć wykałaczki z nadzianymi plastrami ogórka i pomidorkami koktajlowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz