- 50 dag mąki żytniej chlebowej typ 720
- 3 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g jogurtu naturalnego bez cukru
- ok 250-300 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
Uaktywnianie zakwasu: do 1 łyżeczki zakwasu z lodówki dodać 2 duże łyżki mąki żytniej razowej. Dodać ciepłą wodę w takiej ilości by uzyskać konsystencję śmietany. Zostawić do wyrośnięcia na 7-8 godzin lub na noc.
Podane składniki wymieszać łyżką w misce. Ciasto powinno być gęste, trochę gliniaste. Przełożyć do foremki keksowej 12cmx30cm. Pozostawić do wyrośnięcia np. w nagrzanym do 50°C i wyłączonym zamkniętym piekarniku.
Podane składniki wymieszać łyżką w misce. Ciasto powinno być gęste, trochę gliniaste. Przełożyć do foremki keksowej 12cmx30cm. Pozostawić do wyrośnięcia np. w nagrzanym do 50°C i wyłączonym zamkniętym piekarniku.
Po wyrośnięciu spryskać wierzch wodą i wstawić do nagrzanego do 250°C piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze 60 minut. Wyjąć chleb z foremki i wystudzić na metalowej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz