piątek, 16 września 2016

chleb żytni z jogurtem na zakwasie

Składniki:
  • 50 dag mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 3 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g jogurtu naturalnego bez cukru
  • ok 250-300 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Uaktywnianie zakwasu: do 1 łyżeczki zakwasu z lodówki dodać 2 duże łyżki mąki żytniej razowej. Dodać ciepłą wodę w takiej ilości by uzyskać konsystencję śmietany. Zostawić do wyrośnięcia na 7-8 godzin lub na noc.

Podane składniki wymieszać łyżką w misce. Ciasto powinno być gęste, trochę gliniaste. Przełożyć do foremki keksowej 12cmx30cm. Pozostawić do wyrośnięcia np. w nagrzanym do 50°C i wyłączonym zamkniętym piekarniku.
Po wyrośnięciu spryskać wierzch wodą i wstawić do nagrzanego do 250°C piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze 60 minut. Wyjąć chleb z foremki i wystudzić na metalowej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz