- 450 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 150 g aktywnego zakwasu orkiszowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 300 ml wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Uaktywnianie zakwasu:
Do 1 łyżki zakwasu żytniego z lodówki dodać 80 g mąki orkiszowej razowej i wodę w takiej ilości by uzyskać konsystencję śmietany. Zakwas zostawić na kilkanaście godzin-najlepiej na noc do wyrośnięcia.
150 g uaktywnionego zakwasu orkiszowego wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Odłożyć na 2-3 godziny do wyrośnięcia np. w zamkniętym piekarniku zagrzanym do 50°C i wyłączonym.
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 12 takich samych części. Każdą część rozpłaszczyć na placek, zagiąć do środka wszystkie 4 boki i uformować prostokątne bułeczki. Położyć je łączeniem do dołu. Spryskać obficie wodą. Można posypać ulubionymi ziarnami. Odłożyć do wyrośnięcia ( np. znów do piekarnika).
Po wyrośnięciu spryskać znowu obficie wodą i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz