- 1 kg surowego mielonego mięsa z udźca indyka
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka żelatyny suchej
Wszystkie składniki porządnie wyrobić ręką przez conajmniej 5 minut. Masę mięsną włożyć do wyparzonych słoików (najlepiej takich, które nie są zwężane przy zakrętce, by łatwiej było potem wyjąć mielonkę) do 3/4 ich wysokości. Mocno ugnieść, żeby pozbyć się powietrza. Zakręcić. Włożyc do garnka z zimną wodą nalaną do wysokości mięsa. Gotować od momentu wrzenia przez godzinę na małym ogniu. Wystudzić nie wyjmując słoików z wody. Drugiego dnia dolać wody do poziomu mięsa i znowu gotować przez godzinę. Zostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem i schować do lodówki. Można przechowywać w słoikach do 3 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz