niedziela, 4 września 2016

cukinia faszerowana indykiem, kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • pestki słonecznika

Cukinie przekroić wzdłuż na łódeczki, wydrążyć łyżeczką miąższ. Cukinie posypac solą a miąższ posiekać. Kaszę jaglaną ugotować. Cebulę i posiekany czosnek zeszklić na oleju. Dodać mielone mięso, podsmażyć, dodać posiekany miąższ z cukini. Zesmażyć do odparowania wody. Dodać posiekane suszone pomidory, oregano i pozostałe przyprawy.  Nałożyć farsz do łódek, posypać pestkami slonecznika i zapiec w temp. 180°C do zmięknięcia cukini, czyli ok. 15-20 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz