czwartek, 29 września 2016

chleb razowy orkiszowo-żytni

Składniki ( na 1 blaszkę ok 10x30cm):

  • 4 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej ( do uaktywnienia zakwasu)
  • 300 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g płatków owsianych
  • 40 g łuskanego słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 400 ml ciepłej wody
Wieczorem uaktywnić zakwas dodając do 1 łyżki zakwasu z lodówki 4 łyżki mąki żytniej razowej i ciepłą wodę w ilości takiej by uzyskać konsystencję śmietany. Zostawić do wyrośnięcia np. w zamkniętym piekarniku nagrzanym do 50°C i wyłączonym.
Rano do zakwasu dodać pozostałe składniki. Wodę dolewamy powoli do momentu aż ciasto będzie gęste, ale da się wymieszać łyżką.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch mokrą dłonią i zostawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można wierzch spryskać wodą.
Chleb piec w nagrzanym do 250°C piekarniku przez 5 minut. Potem obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz