wtorek, 23 sierpnia 2016

placuszki orkiszowe z jogurtem i kiwi

Składniki (na 10szt):

  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej razowej
  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • odrobina ziaren z laski wanilii
  • kiwi
  • szczypta cynamonu

Białko jajka odzielić od żółtka. Do żółtka dodać pozostałe składniki (oprócz soli) i zmiksować. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu lub spryskanej olejem rzepakowym.

Placuszki można podać z pozostałym w kubeczku jogurtem wymieszanym z łyżeczką ksylitolu i cynamonem oraz pokrojonym w półplasterki kiwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz