- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki orkiszowej razowej
- 2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka ksylitolu
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- odrobina ziaren z laski wanilii
- kiwi
- szczypta cynamonu
Białko jajka odzielić od żółtka. Do żółtka dodać pozostałe składniki (oprócz soli) i zmiksować. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu lub spryskanej olejem rzepakowym.
Placuszki można podać z pozostałym w kubeczku jogurtem wymieszanym z łyżeczką ksylitolu i cynamonem oraz pokrojonym w półplasterki kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz