niedziela, 21 sierpnia 2016

pizza orkiszowa na zakwasie

Składniki(na pizze ok 30cm):

  • zakwas żytni z lodówki
  • mąka orkiszowa razowa i jasna
  • woda
  • sól
  • olej rzepakowy

Do 1 łyżki zakwasu z lodówki dodać 2 łyżki mąki orkiszowej razowej. Zostawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Można zostawić w zamkniętym, nagrzanym do 50 C piekarniku i wyłączonym.
Do wyrośniętego zakwasu dodać 1 szklankę mąki orkiszowej jasnej, 2 łyżki oleju, szczyptę soli i 4 łyżki wody. Zagnieść szybko ciasto (przy długim wyrabianiu zrobi się maziowate). Kulkę ciasta obtoczyć w mące orkiszowej i rozciągnąć w kształt pizzy na blaszce do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu można je wstępnie podpiec 15 minut w 180°C lub od razu obłożyc farszem i piec trochę dłużej całość.
Na pizze można wyłożyć np. TEN sos pomidorowy z cukinią, kawałki gotowanego indyka, plasterki cukinii, paprykę, plastry pomidora, posiekane zioła (oregano, bazylia), kawałki koziego sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz