wtorek, 16 sierpnia 2016

keczup z cukinią

Składniki:
-2 ogromne cukinie
-1 słoik dobrego przecieru pomidorowego (passaty)
-2 duże cebule
-4 ząbki czosnku
-2 łyżki ksylitolu
-2 łyżeczki soli do przetworów
-0,5 łyżeczki pieprzu
-suszone oregano i bazylia
-słodka i ostra papryka do smaku

Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy ze skorki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy również w kostkę. Wrzucamy wszystko do dużego garnka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ksylitol i sól.Gotujemy do miękkości na niedużym ogniu. Miksujemy całość blenderem na gładki sos. Dodajemy koncentrat i pozostałe przyprawy do smaku. Jeszcze raz zagotowujemy.
Przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy je do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz