środa, 17 sierpnia 2016

krem z pieczonych buraków



Składniki:

  • upieczone buraki
  • cebulka
  • włoszczyzna
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki


Buraki upiec dzień wcześniej (ze skórką, zawinięte w folię aluminiową w180°C przez 1,5 godz.).

Ugotować wywar z warzyw (zesmażyć na odrobinie oleju rzepakowego cebulkę w kostkę, dodać pokrojone: marchew, seler, pietruszkę, por – podsmażyć, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości)

Wywar odcedzić, zachować do zupy a warzywa można zmiksować z niewielką ilością bulionu, doprawić solą i pieprzem i zrobić z nich sos np. do pulpetów z indyka.

Podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek, dodać pokrojone na małe kawałki obrane ze skórki buraki. Chwilę podsmażyć, dodać bulion bez warzyw (tylko tyle by przykrył buraki) i gotować ok. 15 min. Zmiksować i dodać bulionu, jeśli zupa jest za gęsta. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, oliwą z oliwek. Posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz