Składniki:
- upieczone buraki
- cebulka
- włoszczyzna
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- czosnek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Buraki upiec
dzień wcześniej (ze skórką, zawinięte w folię aluminiową w180°C przez 1,5
godz.).
Ugotować wywar z warzyw (zesmażyć na odrobinie oleju
rzepakowego cebulkę w kostkę, dodać
pokrojone: marchew, seler, pietruszkę,
por – podsmażyć, dodać liść laurowy,
ziele angielskie, zalać wodą i
ugotować do miękkości)
Wywar odcedzić, zachować do zupy a warzywa można zmiksować z niewielką
ilością bulionu, doprawić solą i pieprzem i zrobić z nich sos np. do pulpetów z indyka.
Podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek, dodać pokrojone na małe
kawałki obrane ze skórki buraki.
Chwilę podsmażyć, dodać bulion bez warzyw (tylko tyle by przykrył buraki) i
gotować ok. 15 min. Zmiksować i dodać bulionu, jeśli zupa jest za gęsta. Doprawić
sokiem z cytryny, solą i pieprzem, oliwą z oliwek. Posypać natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz