środa, 17 sierpnia 2016

sałatka z jajkiem i awokado



Składniki:

  • roszponka
  • awokado
  • czerwona cebulka
  • jajko
  • pomidor
  • płatki migdałowe
  • sól, pieprz, czosnek
  • sok z  cytryny

 
Ułożyć na talerzu kolejno: 2 duże garście roszponki, ¼ cebulki czerwonej pokrojonej w piórka, 1 jajko na twardo pokrojone w kawałki, ½ awokado pokrojonego w kawałki, 1 pomidor sparzony bez skórki pokrojony w kawałki, 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych.
Całość polać sosem wymieszanym w słoiczku – 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 mały ząbek czosnku, sól pieprz.

Podawać z tostami z chleba na zakwasie usmażonymi na suchej patelni.

(UWAGA-awokado szybko utlenia się i czarnieje - potrawy nie można przygotować wcześniej. Do max godziny przed zjedzeniem)
Pozostałą połówkę awokado posmarować sokiem z cytryny i przechować razem z pestką w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz