czwartek, 18 sierpnia 2016

kotleciki z kaszy jaglanej i jajka


Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • surowe jajko
  • posiekana natka pietruszki
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • sól ziołowa
  • sezam
  • olej rzepakowy

Gotujemy kaszę jaglaną w ok. 2 szklankach wody. Ugotowane jajka rozgniatamy widelcem, łączymy z jeszcze ciepłą kaszą i pozostałymi składnikami. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju.


Przygotowanie: gotujemy kaszę jaglaną w ok. 2 szklankach wody. Ugotowane jajka kroimy na drobne kawałki i siekamy szczypior oraz pietruszkę. Do miski wrzucamy pokrojone jajka, szczypior, oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę jaglaną oraz surowe jajko. Obficie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i ponownie całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na patelni (na tłuszczu). Podajemy jako dodatek do mięsa i sałatki lub z samą sałatką wedle uznania.

http://bonavita.pl/kasza-jaglana-sposob-gotowania-i-3-niezawodne-przepisy-na-sniadanie-obiad-i-kolacje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz