czwartek, 15 grudnia 2016

Domowa granola do mleka

 potrawa po wyleczeniu kandydozy - patrz TEN post


Składniki:
- 2 zblendowane banany
- płatki owsiane, jęczmienne, żytnie (w takiej ilości by dobrze pokryły się bananami)
- ziarno słonecznika, siemienia, sezamu
- suszone owoce (np. żurawina, rodzynki)
- orzechy (np. laskowe, włoskie, migdały)

Płatki zbożowe dodajemy do zblendowanych babanów w takiej ilości, aby dobrze się nimi pokryły a mieszanina nie była zbyt mokra. Dosypujemy ziarna. Wykładamy na dużą blachę i pieczemy w 160C przez 30-40 minut mieszając granolę co 10 minut by zrobiła się chrupiąca, ale się nie przypiekła.
Po wystudzeniu dodajemy posiekane owoce i orzechy. Przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.
Granolę można dodawać do mleka roślinnego, musów czekoladowych, owoców itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz