Składniki:
- młode cukinie
- mięso mielone z indyka
- ryż brązowy
- przyprawy: sól, pieprz, świeże oregano
- olej rzepakowy
- pestki słonecznika
Ugotować 50 g ryżu
brązowego. Wydrążyć łyżeczką 2 małe cukinie ze skórką i posolić. Miąższ
posiekać.
Zeszklić na oleju
rzepakowym cebulkę i czosnek, dodać 200g chudego mięsa mielonego z indyka – wymieszać z ugotowanym ryżem, posiekanym miąższem cukinii,
doprawić posiekanym oregano, solą i pieprzem.
Napełnić farszem łódeczki z cukinii, posypać pestkami słonecznika i zapiec w piekarniku.
Można pominąć etap smażenia mięsa i faszerować surowym, ale potrzeba wtedy więcej czasu na pieczenie.
Można podać z sałatką z pokrojonego na kawałki pomidora sparzonego bez skórki, krążków
rzodkiewki, posiekanego szczypiorku, oleju lnianego, soli i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz