środa, 17 sierpnia 2016

cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem



Składniki:

  • młode cukinie
  • mięso mielone z indyka
  • ryż brązowy
  • przyprawy: sól, pieprz, świeże oregano
  • olej rzepakowy
  • pestki słonecznika


Ugotować 50 g ryżu brązowego. Wydrążyć łyżeczką 2 małe cukinie ze skórką i posolić. Miąższ posiekać.
Zeszklić na oleju rzepakowym cebulkę i czosnek, dodać 200g chudego mięsa mielonego z indyka – wymieszać z ugotowanym ryżem, posiekanym miąższem cukinii, doprawić posiekanym oregano, solą i pieprzem.
Napełnić farszem łódeczki z cukinii, posypać pestkami słonecznika i zapiec w piekarniku.

Można pominąć etap smażenia mięsa i faszerować surowym, ale potrzeba wtedy więcej czasu na pieczenie. 

Można podać z sałatką z pokrojonego na kawałki pomidora sparzonego bez skórki, krążków rzodkiewki, posiekanego szczypiorku, oleju lnianego, soli i pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz