środa, 17 sierpnia 2016

krem z cukini



Składniki:
-włoszczyzna
-cebulka
-młoda cukinia ze skórką
-przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, natka pietruszki
-oliwa z oliwek




Ugotować wywar z warzyw (zesmażyć na odrobinie oleju rzepakowego cebulkę w kostkę, dodać pokrojone: marchew, seler, pietruszkę, por – podsmażyć, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości)
Wywar odcedzić.
Na odrobinie oleju rzepakowego przesmażyć posoloną młodą cukinię ze skórką pokrojoną w kawałki oraz zmiażdżony i posiekany czosnek. Cukinię zalać bulionem (w ilości tylko przykrywającej ją w garnku), dodać posiekane oregano. Gotować ok. 15 min i zmiksować na mus. Doprawić solą i pieprzem, oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz