Składniki:
-włoszczyzna
-cebulka
-młoda cukinia ze skórką
-przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, natka pietruszki
-oliwa z oliwek
Ugotować wywar z warzyw (zesmażyć na odrobinie oleju
rzepakowego cebulkę w kostkę, dodać
pokrojone: marchew, seler, pietruszkę,
por – podsmażyć, dodać liść laurowy,
ziele angielskie, zalać wodą i
ugotować do miękkości)
Wywar odcedzić.
Na odrobinie oleju rzepakowego przesmażyć posoloną młodą cukinię ze skórką pokrojoną w kawałki
oraz zmiażdżony i posiekany czosnek.
Cukinię zalać bulionem (w ilości tylko przykrywającej ją w garnku), dodać
posiekane oregano. Gotować ok. 15
min i zmiksować na mus. Doprawić solą i
pieprzem, oliwą z oliwek i
posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz